Политика

Правосъдният министър предлага ВСС да обсъди кой е трябвало да избере и. д. главен прокурор

От Euronews България Euronews България
Atanas Slavov

Министърът на правосъдието Атанас Славов предлага да се проведе „обсъждане на органа, компетентен да определи изпълняващ функциите главен прокурор на Република България“ по време на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, което ще се проведе на 22 юни. Това съобщиха от Министерството на правосъдието.

Мотивите за допълнителната точка на заседанието в четвъртък са становищата, включително на членове на ВСС, представители на професионални правни организации и на академичните среди, че компетентният орган, който може да вземе решение за избор на изпълняващ функциите главен прокурор, е именно Пленумът на съвета.

От друга страна, понастоящем, вече има взето решение, но от Прокурорската колегия на ВСС, посочва Славов. „Всичко това поражда съмнение във валидността на така взетото решение и повдига сериозно въпроса за легитимността на избора, което несъмнено следва да бъде поставено на вниманието и задълбочено обсъдено от Пленума“, заявява министърът на правосъдието.

На 18 юни Славов каза, че ще постави въпроса с избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор пред Пленума на ВСС. Според министъра изборът не е бил достатъчно „легитимен“. Два дни по-рано – на 16 юни прокурорската колегия избра и. д. Главен прокурор Борислав Сарафов на мястото на освободения предсрочно Иван Гешев.

Сарафов ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС.