Европа

Макрон настоя военните компании да преместят производството си в Европа

От Euronews България Euronews България
France Europe Air Defense AP Президентът Еманюел Макрон ( в средата ), заедно с министрите на отбраната на 20 европейски държави Снимка: АР

Френският президент Еманюел Макрон произнесе заключителна реч на Конференцията за европейската противовъздушна и противоракетна отбрана в паметника на инвалидите в Париж. Министрите на отбраната и други представители на 20 европейски държави проведоха конференция в Париж за това как да се създаде по-добра защита на въздушното пространство на Европа - отдавна спорен въпрос, който придобива важност поради войната на Русия в Украйна.

На конференцията присъстваха дипломати от Германия, Обединеното кралство и Швеция, Полша, Словакия, Унгария и Румъния, както и представители на Европейския съюз и НАТО.

„Трябва да знаем каква е ситуацията на заплаха. И след това, какво сме ние, европейците, в състояние да произведем? И какво тогава трябва да купим?", коментира Макрон.

Макрон настоя европейските производители на отбранително оборудване да изградят независими военни системи и да преместят производството си на континента. 

"Стандартизацията на САЩ доведе до зависимостта на Европа от страната. Американците са стандартизирали много повече от нас и самите те имат федерални агенции, които предоставят огромни субсидии на техните производители“, заяви още Макрон, като се застъпи за „засилени европейски стандарти“.

Разговорите включваха още борба с дронове и отбрана от балистични ракети. Френските организатори отбелязаха, че пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна е показало важността и ефективността на подобно оборудване. Възпирането на ядрените оръжия също беше на дневен ред.

Противоракетната система Mamba, разработена от Франция и Италия е разположена и действа в Украйна.Системата Mamba е част от интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. 

„Европа наистина защитава Европа“, каза Макрон.

Франция открито критикува ръководените от Германия планове за подобряване на европейските способности за противовъздушна отбрана. Проектът European Sky Shield, стартиран в края на миналата година, се състои от 17 европейски държави, но не и Франция. Френското правителство смята, че проектът не запазва адекватно европейския суверенитет, тъй като се очаква да се основава до голяма степен на американската и израелската индустрия.

Очаква се германският план да включва израелската система "Arrow 3" и да надгражда съществуващите ракетни способности на САЩ Patriot и се предлага да бъде интегриран в системите за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.