Политика

Иван Ченчев, БСП: Управлява ни „коалиция на страха“

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Това, което се случи в българската политика, е безпрецедентно – с тази „коалиция на имунитетите“. Разбира се, че това е „коалиция на страха“. Това не е договорка в името на България, защото тези хора все още нямат управленска програма.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Иван Ченчев, зам.-председател на парламентарната група на „БСП за България“.

 

Ето какво още сподели той:

Винаги сме готови за нов политически играч на полето, тъй като този процес не е спрял. Винаги излизат такива играчи. Имам чувството, че определени кръгове държат хора „в резерв“ за българската политика. И всичко това се прави с определени цели.

Не знам каква е целта на Гешев – той каза, че целта е да разкрие истината. Ние от БСП казваме, че операция „Чисти ръце“ трябва да продължи. Независимо кой е прокурор, цялата съдебна система трябва да функционира така, че в обществото да има усещане за справедливост. А и не само усещане – да има реални действия, каквито не виждаме.

Видяхме сега някакво раздвижване – по отношение на имунитети, на конкретни обвинени. Знаем за много случаи, в които ние сме давали сигнали до прокуратурата. Тези сигнали по никакъв начин не са били отразявани.

Много зависи дали Гешев ще бъде припознат от хората. А и на каква политическа доктрина ще стъпи. Дано да стъпи на истината, но трябва да има и политическа идеология.

Според мен, всички политици трябва да стъпят на истината. А тя, за съжаление, не излиза от много от хората. Даже виждаме брутално погазване на истината, заблуждаване на хората.

ПП са „излъганите камилчета“, както каза вчера Корнелия Нинова. Аз се чудя как ДБ влязоха в тази роля, тъй като и от тях има хора, които са знаещи и можещи.

Крум Зарков направи едни закони, за които още тогава се заговори, че са противоконституционни, ГЕРБ знаеха, че са противоконституционни, но Борисов каза в едно интервю „аз знам, че тези закони не са конституционни, но от едно посолство ми казаха, и ще кажа на моите депутати да натиснат бутона“.



Цялото интервю вижте във видеото.