Европа

Скандалът „Партигейт“: Британските депутати признаха, че били подведени от Борис Джонсън

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Британските депутати одобриха доклада, според който Борис Джонсън умишлено ги е подвел за партитата, организирани в нарушение на правилата по време на локдауна в Обединеното кралство.

Документът, изготвен от комисия в парламента, разглежда няколко събирания в резиденцията на бившия премиер и други правителствени сгради, които станаха известни като „Партигейт“.

Самият Джонсън вече определи доклада като „политическо убийство“ и подаде оставка като депутат. Въпреки това близо 120 негови колеги от Консервативната партия подкрепиха заключенията на комисията.

 

Ще гласувам в подкрепа на доклада и препоръките му, но всеки трябва сам да помисли и да реши.

Пени Мордънт, лидер на Камарата на общините

От опозицията разкритикуваха бившия премиер.

 

Г-н Джонсън подкопа и нападна демократичните ни институции и е много далеч от премиер, с когото страната може да се гордее. Той излъга тази зала, народа на страната и когато беше разкрит, се нахвърли срещу системата, която трябва да държи отговорни и него, и всички нас.

Тенгам Дебонер, Лейбъристка партия

Премиерът Риши Сунак, който беше финансов министър по времето на Джонсън, отсъства от дебата за доклада заедно с част от министрите си. Опозицията го обвини, че бяга от темата, но от „Даунинг Стрийт“ уточниха, че премиерът е ангажиран със среща с шведския си колега.

По-рано Сунак коментира доклада.

 

Това е проблем на парламента, не е въпрос, свързан с правителството. Комисията беше създадена по времето на бивш премиер. Свършиха си работата старателно и ги уважавам за това.

Риши Сунак, министър-председател на Великобритания

Първоначално се очакваше Джонсън да бъде отстранен като депутат за 90 дни, но след като подаде оставка, губи единствено пропуска си за парламента, който бившите депутати получават.