Свят

ЕС отпуска 20 милиона евро на Египет заради бежанците от Судан

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел заяви, че съюзът ще отпусне на 20 млн. евро на Египет. Парите са с цел да се помогне на египетското правителство да се справи с притока на судански граждани, избягали от войната. Съобщението на Борел беше направено на съвместна пресконференция в Кайро с египетския външен министър Самех Шукри. По данни на Агенцията по миграцията на ООН от началото на сраженията в средата на април в Египет са потърсили убежище над 200 000 бежанци.

Европейският съюз ще предостави помощ в размер на 20 млн. евро, за да ви помогне да се справите с вълната от судански бежанци на южната граница. Знам, че това не е достатъчно, знам, че ще платите много повече, но нека поне малко да допринесем за вашата борба.

Жозеп Борел - представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи

Борел се спря и на въпроса за миграцията след потъването на кораб край бреговете на Гърция миналата седмица, при което загинаха най-малко 79 души. Той допълни и, че ЕС отпуска на Египет около 80 млн. евро за управление на границите, търсене и спасяване и операции за борба с контрабандата. Министърът на външните работи на Египет Самех Шукри заяви, че за овладяването на този проблем е от решаващо значение.