Свят

Поредно примирие в Судан без ясна представа за мир

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

В Судан армията и Силите за бърза подкрепа отново се ангажираха да прекратят всички нападения, за да позволят преминаването на хуманитарната помощ, от която в момента зависят 25 от 45-те милиона жители на страната, по данни на ООН.

Преди двете страни да се съгласят на примиерието, сраженията се ожесточиха още повече. Цели квартали в столицата Хартум са без вода, а електричеството има само по няколко часа седмично.

Ситуацията е още по-тревожна на запад, в Дарфур. Регионът е потънал в хаос от седмици. Местни бягат, а по улиците има безжизнени тела на неидентифицирани цивилни.

Това тяло е тук от цял ден и никой не знае кой е той. Повечето хора са видели тялото му тук, в района на Муса. Надяваме се, че всички страни, които стоят зад боевете, ще спрат да предават народа си. Като жители на Дарфур ние имаме специален дълг, който трябва да изпълним. Не можем да си позволим да губим близките си и децата си всеки ден.

Адам Хюсеин

От Кувейт обявиха, че "изпращат 10 тона хуманитарна помощ" на Судан. В Женева днес се провежда международна конференция за помощта за Судан, спонсорирана от Саудитска Арабия.