Общество

Наводнени къщи в Нови Искър, бедствие във Враца и Криводол

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Аварийните екипи на Столична община са отработили 14 сигнала за наводнени къщи, основно от Нови Искър – Кътина, Подгумер, Гниляне и кв.“Изгрев“.

Екипите на аварийната дирекция, Столичен инспекторат и пожарната продължават работа по отводняване в район „Нови Искър“, където валежите тази нощ бяха най-интензивни. На място през цялата нощ и в момента е кметът на район “Нови Искър” Даниела Райчева с екипа на районната администрация.

В кв.“Изгрев“ град Нови Искър поради завиряване е затворен пътя под моста на завод „Зебра“ и пътя за психиатричната болница. Продължават обходите на терен, както и наблюдението на речните корита и язовирите на територията на Столична община.

Със заповед на областния управител на област Враца Георги Митов е обявено частично бедствено положение на територията на общините Враца и Криводол, съобщиха от Областна администрация. То ще е в сила до 21:30 часа на 19.06.2023 г.

На основание Закона за защита при бедствия е въведен в действие Областния план за защита при бедствия, в частта „Наводнения". Областният съвет за сигурност и щабът за изпълнение на Областния план преминават в непрекъснат режим на работа. Кметовете на общините Враца и Криводол са задължени да предоставят информация за обстановката на всеки час на оперативния дежурен при Областния съвет за сигурност.

Към момента по информация в Областния съвет за сигурност, няма данни за опасност за населението.

Проливният дъжд вчера е нанесъл сериозни щети по голяма част от къщите в село Лиляче, част от пътните участъци са компрометирани, съобщиха и от Община Враца. Наводнени улици имаше и в Криводол, където трябваше да се организира и евакуация на трима човека, заради прелял малък язовир.

За кратко снощи част пътят Враца-Мездра бе непроходим, заради наводнени участъци.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че затвореният заради силния дъжд път Враца – Криводол вече е отворен за движение. 

Частично бедствено положение е обявено от 20:00 часа снощи за селата Люти дол, Ребърково, Крапец и Боденец в община Мездра. Това съобщи кметът на общината Иван Аспарухов в профила си във Фейсбук.

Той добави, че през вчерашния ден регулярно са били източени до 10 % от обемите на ВЕЦ-те по поречието на река Искър.

Дано не се наложи залпово изпускане на яз. Искър - силно се надявам. Иначе ще се повторят наводненията от 2005 - 2006 г. Засега нивото се следи постоянно и имаме информация по цялото поречие”, допълва Аспарухов.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за днес отново са в сила предупреждения за опасно време. Жълт код за валежи е обявен за областите Плевен, Русе, Търговище, Сливен, Хасково и Кърджали. Оранжев код е в сила за Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София – град, София – област, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил и Перник.