Общество

Жълт и оранжев код за дъжд и бури и днес

От Euronews България Euronews България
Vreme Снимка: БГНЕС

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология прогнозират дъждовна събота. Обявени са жълт и оранжев код за значителни валежи и гръмотевици в по-голямата част от страната. Главно в Северозападна България и Софийско, ще има локални интензивни и значителни по количество валежи, придружени от гръмотевици. На изток в отделни райони ще има слаби превалявания, но валежите постепенно ще спират и облачността ще се разкъса. По Черноморието се очертава да няма валежи. В неделя до обяд дъждове с гръмотевици ще има в Западна България, а следобед на изток. Температурите ще останат по-ниски. 

Слънцето ще се завърне от понеделник, но само частично. Отново ще има валежи, но значително ще се затопли. В сряда настъпва астрономическото лято и температурите тогава ще достигат 32-33 градуса. 

Продължава оценката на щетите след наводненията от последните дни. Само в Монтанско те се оценяват за около 3 млн. лв. 

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова ще посети пострадалите от наводнението в Берковица и Етрополе, за да се запознае с щетите, които бедствието е нанесло на имотите им. Тя ще срещне с представителите на местната власти както и с представители на местните териториални структури на Агенцията за социално подпомагане и Българския червен кръст.