Политика

Николай Кокинов: Не помня защо казах на Борисов „Ти си го избра“, но нищо не се е променило

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Не съм очаквал толкова бързо да се развият толкова бързо нещата. Указът на президента не беше излязъл още в държавен вестник. Това ми говори, че ВСС се забърза доста. По-скоро се забързаха членовете на ВСС. Явно има някакво влияние върху тях, за да се обединят така и да действат в една и друга посока веднага.

Така коментира пред Euronews Bulgaria развоя на събитията около отстраняването на главния прокурор Иван Гешев Николай Кокинов - бивш градски прокурор на София.

Гешев успя да обедини всички политически сили срещу себе си. Даже бих казал и че има голям принос в съставянето на кабинет. 

Част от ВСС се избира от парламента. Неминуемо политическите сили вкарват свои хора там. От това по-ясно преплитане на интереси няма.

 

Нямам спомен защо казах репликата "Ти си го избра" на Бойко Борисов. Явно съм жив класик, за да я кажа и да я помните. Тя съдържа всичко. Нещо съм искал да му кажа очевидно, но не помня. Питайте Бойко Борисов.

Главният прокурор по принцип не разследва само себе си. Има много други под него, които могат да го направят. Като цяло в мандатът на Гешев нямаше сериозни успехи на прокуратурата. Много приказки се изприказваха, "сби се" с много политически сили. Като цяло това не е работата на прокуратурата. Всичко това е в сферата на политиката. 

 

Остава лек привкус, горчив в обществото, че Сарафов замени Гешев. Нещо остава неизказано сякаш.

По-коректно е нов Висш съдебен съвет да проведе избора на нов главен прокурор. Да, може би ще се случи трудно и след 2-3 месеца. Но не е нормално да изтече мандатът на един ВСС преди година и той да избира новия главен прокурор.

Със сигурност някой трябва да оглавява системата на прокуратурата. Въпросът е за правомощията. Чисто организационно трябва да има такава фигура. Знаете, че министърът на правосъдието в някои страни е и главен прокурор, но при нас е по-различно, спрямо нашата Конституция.

Вижте цялото интервю във видеото.