Европа

Криза за вода в Украйна след взрива на язовир Каховка

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

След скъсването на стената на язовир Нова Каховка, в Украйна се забелязва криза за питейна вода и вода за напояване. В село Хрушовка тече борба за оцеляването на посевите, застрашени от изсъхване. В селата в района, земеделците правят всичко по силите си, за да спасят останалото от реколтата. 

 

Използвахме вода от язовир Каховка преди наводнението. На мен например ми трябват 40-50 кубични метра вода на ден за оранжериите, който имам, така че всичко е въпрос на технология. Наистина, не знам какво ще правя.

Владимир Иголник, земеделец

Липсата на вода се усеща по много начини в това село с население от 4000 души, а жителите вътре се опитват да решат проблема с бeзводието по различни начини. Докато Владимир се мъчи да снабдява растенията си с вода, която носи от съседни региони, други жители на селото копаят дълбоки дупки. 

 

Разбрахме, че няма да има вода. Затова съпругът и синът ми изкопаха дупка, която да събира дъждовната вода. Изграждането на друго хранилище за питейна вода би било много скъпо. Ние искаме да си отглеждаме домати, тъй като зеленчуците сега са много скъпи. 

Светлана Варавина, жителка на село Хрушовка

Властите в Украйна раздават питейна вода на най-засегнатите от скъсването на язовира населени места. В село Хрушовка и други села вече няма течаща вода и здравето, особено на по-възрастното население, е силно застрашено.