Общество

Министърът на туризма: Умишлено се всява паника за замърсяване на Черно море от "Каховка"

От Euronews България Euronews България
Zaricadikova BGNES Министърът на туризма Зарица Динкова Снимка: БГНЕС

Паниката, която се всява за замърсяването на морските води след взрива на язовир "Нова Каховка", се прави умишлено. Това коментира пред репортери във Варна министърът на туризма Зарица Динкова.

Тя посети Висшето военноморско училище (ВВМУ) в града, за да се запознае как се извършва мониторингът за чистотата на водата, предаде БТА.

"Мисля, че е очевадно, че се всява умишлено паника и трябва да бъдат взети мерки да се спрат тези атаки срещу българския туристически бизнес", посочи Динкова. Според нея все още няма спад в резервациите за почивки у нас.

"Мониторингът на водите, който се извършва във ВВМУ, е съобразно най-високите европейски стандарти", допълни Динкова.

По думите й данните показват, че в следващите 10 дни няма каквато и да е вероятност евентуално замърсяване да достигне до румънската граница. Тя подчерта още, че река Дунав е естествен филтър, който би могъл да изтласка евентуално замърсяване.

Тя уточни, че е разговаряла и с ръководството на РЗИ-Варна, от където е получила уверение, че при нужда измервания за качеството на водата може да се правят ежедневно. Министър Динкова каза още, че тя и екипът й са поели ангажимент да предоставят на обществото актуална, проверена и точна информация.

"Прогнозата за чистотата на водата в момента е изключително добра и няма нужда от паника", допълни министърът. 

Началникът на Висшето военноморско училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров разказа, че в учебното заведение се използват данни от европейска система, като експертите успяват да добият информация и от свои украински приятели и колеги.

"Всеки ден се правят модели с 8-10 дневна прогноза, които се модифицират според ежедневно постъпващите данни. Актуалната прогноза е, че няма тенденция за придвижване на водните маси на юг", допълни проф. Медникаров. 

Данните от ВВМУ се изпращат в координационния център на МОСВ на всички заинтересовани ведомства.