Европа

ЕК: България да предложи жена за нов еврокомисар на мястото на Габриел

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

България да изпрати жена на мястото на подалата оставка като еврокомисар Мария Габриел. Това ще поиска председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи говорителят на институцията Ерик Мамер. Причината за това е да има равнопоставеност между половете в Комисията.

Европейската комисия има очакване България отново да предложи жена за еврокомисар. Досега страната ни е предлагала само жени за тази позиция, което й прави чест, заяви говорител на институцията.

Той обясни, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отдава голямо значение на равното разпределение на служителите на комисията по пол, затова ще очаква от българските власти кандидатури на жени. По думите му тя ще държи съотношението между мъжете и жените еврокомисари да остане непроменено и да има равнопоставеност.

 

Процесът е политически и не мога да предположа как ще преминат предстоящите разговори. Прави чест на България, че досега е предлагала само жени за еврокомисари. Това е знак на доверие към страната и показва, че наборът от талантливи жени с опит в България е по-голям, отколкото обикновено казваме.

Ерик Мамер, говорител на Еврокомисията

Говорителят не можа да уточни дали ЕК е изпратила вече писмо до София с искане българските власти да представят нов кандидат за еврокомисар на мястото на вицепремиера Мария Габриел, която се оттегли от поста преди месец.