Политика

Ангел Найденов: България ще участва по програма за €500 млн. за производство на боеприпаси

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Има две основни теми на срещата на министрите на отбраната от НАТО. Първата е помощта и продължаващата подкрепа за Украйна, а втората – подготовката на срещата на върха на НАТО на 11-12 юли във Вилнюс.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

Беше обявено, че България се присъединява или ще се присъедини към програмата на ЕС за подкрепа на Украйна за производство на боеприпаси и съвместни поръчки. Помощта е в три посоки и България ще направи опит да се включи и в трите. Първо – предоставяне на боеприпаси от националните запаси. Второ – съвместни поръчки, включително и попълване на националните запаси от боеприпаси. Третата посока е особено важна – подкрепата за развитие на допълнителен капацитет за производство на боеприпаси. Това е една програма, която предвижда инвестиции в общ размер на 500 млн. евро. Другото интересно е присъединяването на България към многонационалната програма за съхранение на боеприпаси на НАТО, която предвижда достъп на многонационалните групи на Балканите за достъп с оглед на техните потребности.

България има потенциал да развие производство на 155 мм снаряди с три свои фирми, което е изключително важно за украинската страна.

 

В момента Украйна провежда контраофанзива без да има гарантирано превъзходство във въздуха, затова въпросът с изтребителите за тях е много важен. Тагарев заяви, че предоставянето на МиГ-29 би било предизвикателство, тъй като към момента нямаме предложение за заместващи или компенсиране на тази отбранителни способности.

Затова България ще продължи да поддържа тези самолети. Има две оферти за ремонт на шест двигателя.

Не съм видял предложение от НАТО за заместване към страните, които се лишиха от тези самолети – нито към Полша, нито към Словакия. На Словакия бяха предоставени 12 бойни хеликоптера и то на цена, която е доста по-ниска от реалната. Така че въпросът да получим заместващи платформи за нашите МиГ-29 не стои.

Тагарев обяви, че ще изтегли инвестиционната програма, вмесена от служебното правителство на стойност от 6.6 млрд. лв. Вероятно има основания, доколкото тази програма не срещна единодушна подкрепа в НС.

Вижте цялото интервю във видеото.