Свят

Масови протести в САЩ след като Върховният съд отмени правото на аборт

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Хиляди жени и активисти, подкрепящи правото на избор, излязоха, за да протестират след като Върховния съд на САЩ отмени знаковото решение "Роу срещу Уейд", което гарантираше конституционното право на аборт. 


Близо половината щати ще въведат ограничения или ще забранят абортите. 


Още преди съдът да се произнесе, 13 щати приеха т.нар. “закони за задействане”, които предвиждат рестрикции и забрани, ако решението бъде отменено. 


Очаква се още 13 да последват примера им. 


Според федерацията - “Планирано майчинство” - около 36 милиона жени в репродуктивна възраст ще бъдат засегнати. 


Пред Върховния съд, организации в подкрепа на абортите, казват, че са били подготвени за решението. 

 

Центровете на “Планирано майчинство” са отворени. Няма да се откажем и ще бъдем там за нашите поддръжници и пациенти. Ако не можете да направите аборт във вашия щат, ще ви помогнем да разберете как можете да го направите някъде другаде. 

Кейт Смит, федерация “Планирано майчинство” 

Мисури е сред щатите, в който ограниченията бяха задействана още в петък. Закон от 2019-та, който забранява повечето аборти, съдържа разпоредба, според която той автоматично влиза в сила, при отмяна на решението “Роу срещу Уейд”. 


А в Канзас, правото на аборт все още е застрашено, въпреки решението на Върховния съд на щата от 2019 г., което го защитава.


Това е така, защото контролираният от републиканците законодателен орган иска да забрани или ограничи процедурата.

 

Засега имаме късмет, че достъпът до аборт тук все още е защитен, в щата Канзас. Но знаем, че ще има все повече пациенти извън щата и че достъпът до процедурата за хора в съседните щати и при нас, които вече няма да могат да си записват часове, ще е доста сериозно засегнат.  

Ребека Тауб, лекар

Много законодатели осъдиха решението, включително от Белия дом. 

 

Това е криза в здравеопазването, защото, разберете, милиони жени в Америка ще си легнат тази вечер без достъп до здравните и репродуктивни грижи, които имаха тази сутрин.

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ

Републиканците в Конгреса отпразнуваха решението, докато президентът Джо Байдън заяви, че администрацията му ще защити правото на аборт.