Политика

Иван Демерджиев заподозря връзка между атентата срещу Гешев, убийството на Къро и смъртта на Ангел Христов

От Euronews България Euronews България
Demerdjiev

"Трябва да се проследи има ли връзка между атентата срещу главния прокурор, убийството на Красимир Каменов-Къро и смъртта на Ангел Христов. Подозирам, че има такава връзка, но не мога да споделя. Не вярвам, че Ангел Христов е дошъл в България, за да почине сред близките си, както се коментираше. Най-логично е да отиде в болница в Обединените арабски емирства и да се лекува, където се коментираше, че пребивава". Това заяви бившият служебен министър Иван Демерджиев в ефира на БНТ.

На 1 май на пътя София-Самоков избухна взрив до кортежа на главния прокурор Иван Гешев, а информацията за него остава оскъдна и противоречива. Самият Гешев го определя като „атентат срещу него“.

На 25 май в бе убит в Южноафриканската република Красимир Каменов-Къро, бивш борец и издирван от българските власти с червена бюлетина. Заедно с него бяха застреляни съпругата му, бавачката на децата му и охранител.

В началото на юни пък Ангел Христов, по-известен като „брат Галев“, се оказа завърнал се в България и починал в къщата си край Дупница. От направената аутопсия стана ясно, че причина за смъртта е „масивен инфаркт“, но и до момента информацията по какъв начин, кога и защо се е върнал след дълги години издирване, е почти никаква.

„Убеден съм, че Христов не е престоял дълго време в страната, става въпрос за няколко дни, минал е граница през Шенгенска граница най-вероятно, проверени са всички граници на летищата. Вероятно е минал през Гърция, не е трудно човек с фалшив документ за самоличност някой да влезе", каза пред БНТ Иван Демерджиев.

"Разпоредих проверка, която трябва да установи дали служители са му помогнали да излезе извън граница. Имахме данни за съмнително излизане на негови близки в посока Турция", каза бившият вътрешен министър относно издирвания от месец май Петър Петров-Пепи Еврото.

"Начинът, по който беше назначен и свален Гешев е много огледален. Това сега не беше процедура по отстраняване проведена обективно и редовно така че да се обезпечат правата, включително на г-н Гешев. Когато искаш да поправиш пороци в една система не можеш да ги поправиш със същите действия, с които си ги създал. Това не е началото на реформа, а продължение на проблемите в съдебната система. Отстраняването на Гешев беше важно, но начинът, по който беше направено, го опорочи. Тези, които го назначиха, отстраниха Гешев. Трябва да видим мотивите и доказателствата. Този Висш съдебен съвет няма моралното право да избере нов главен прокурор, надявам се повече да няма назначения, няма независимост", каза Демерджиев за уволнението на Гешев от ВСС в понеделник.