Политика

Депутатите приеха на второ четене Закона за удължаване на бюджета (Допълнена)

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Депутатите приеха на второ четене удължаването на действието на бюджета за миналата година. 

Това е необходимо до приемането на редовен за настоящата година бюджет.

Преди малко повече от седмица финансовият министър Асен Василев заяви, че в най-кратки срокове – до 31 юли, ще бъде изготвен редовен бюджет за тази година от Министерството на финансите.

Със законопроекта ще се гарантират част от плащанията от хазната, включително по-високите пенсии от първи юли. Минималната пенсия става 523 лева, а максималният размер на гарантираните вземания при фалит на работодателя - 1950 лева.

С удължаването на бюджета се гарантира и помощ от 300 лева на година за родителите с деца във втори, трети и четвърти клас.

Депутатите приеха окончателно удължаването на трите основни бюджета - на държавата, на общественото осигуряване и на Здравната каса.

Министерството на финансите не подкрепи предложението общините да могат да харчат по-голяма част от бюджета си, но поиска да ползва пари от фискалния резерв. Депутатите одобриха и двете искания на министерството, но забраниха да се харчат пари от Сребърния фонд.

От Министерството на финансите ще направят изчисления дали е по-изгодно да ползват парите от фискалния резерв или да взимат заем.

Подробности – във видеото.