Икономика

Бюджет до 3%: Мисията е трудна, но не невъзможна, смята икономист

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Бюджет с до 3% дефицит и без вдигане на данъците ще бъде трудна, но не и невъзможна задача. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime икономистът доц. Щерьо Ножаров. По думите му доста се спекулира с размера на капиталовите разходи, но програмният период за европейските фондове приключва, а и по Плана за възстановяване и устойчивост голяма част от разходите са свързани с плащания – около 6 млрд. лв. Остават и допълнителни капиталови разходи, от които може да бъде рязано, но неговият размер не бива да бъде намален на повече от 9 млрд., обясни експертът.

Според него около 1 млрд лв. може да се спести и от издръжките на ведомствата.

3% би могло да бъде възможно на пръв поглед, но състоянието на държавните финанси не е чак толкова добро, независимо от всички приказки. В края на месец май ние имаме 1,2 млрд. лв. дефицит, което се случва за първи път. През миналата година за същия период имахме излишък.

Според Щерьо Ножаров е грешка да се говори само за свиване на дефицита до 3%. По думите му целта на един бюджет е съвсем различна от това да бъде балансиран на 3%. Целта на бюджета е да хармонизира пиковете в бизнес цикъла, но за това изобщо не се говори у нас. Друга функция на бюджета е да решава една дилема между текущо и бъдещо потребление – дали да увеличим сега доходи и социални плащания или да се правят инвестиции, за да има повече средства в бъдеще, обясни икономистът.