Бизнес и технологии

Депутатите експресно гласуват поредното удължаване на бюджета

От Euronews България Euronews България

С 201 гласа "за" депутатите приеха на първо четене Закон за удължаване на вече удължения държавен бюджет. Така ще бъде гарантирано увеличението на пенсиите от юли, както и останалите социални плащания към общините.

Законопроектът бе подготвен от служебния кабинет и предвижда отпадане на забраната за използване на средствата от така наречения Фискален резерв и от Фонда за гарантиране на пенсионната система. Министърът на финансите Асен Василев заяви, че средствата от т.нар. Сребърен фонд няма да бъдат пипани.

„В редовния бюджет, който беше приет миналата година, и в актуализацията, ясно е записано, че парите от Сребърния фонд не се пипат. Не само те, а не се пипат парите от Учителския фонд и другите фондове. Затова има минимален размер на фискалния резерв от 4,5 милиарда, така че да сме сигурни, че тези пари няма да бъдат пипани под никаква форма. Този законопроект е внесен в служебния кабинет. Моето лично предложение, което обсъдих и с нашата група е да се заличат думите, които се отнасят до Сребърния фонд, така че да няма и юридическа възможност, не само фактическа. Нужда няма! Никаква", каза Василев.

Срокът между двете четения ще бъде съкратен и второто четене ще бъде още следващата седмица.