Общество

Нападнаха и биха съпредседател на българско сдружение в Северна Македония

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Съпредседателят на сдружение на българите в Северна Македония - „Шемето” Бекир Кадриески е бил пребит днес по обед от непознат в град Струга. Това потвърди за Euronews Bulgaria самият Кадриески, като посочи, че е бил повален от нападателя си на земята и е бил удрян с юмруци в корема.

По време на побоя е бил обиждан с думите „мръсен българин”. В момента мъжът е в болница.
Кадриески е гражданин на Северна Македония. Той няма български паспорт, но декларира, че е с българско самосъзнание.

Това е поредното нападение срещу представител на българско сдружение в Северна Македония. През януари секретарят на сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков също бе нападнат и жестоко пребит в града. Българските власти тогава се намесиха и Пендиков бе транспортиран с правителствен самолет за лечение във Военно-медицинска академия.

Пендиков беше опериран заради счупена челюст. След успешното му възстановяване той получи българско гражданство, а в момента тече дело в Охридския съд срещу нападателите му.

Случилото се с Бекир Кадриески стана повод за остра осъдителна позиция от страна на ГЕРБ. 

"Свидетели сме на пореден брутален акт на насилие срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание. Изказваме своето възмущение и осъждаме този пореден акт на непровокирано насилие срещу наш сънародник", се казва в позицията. От партията правят уговорка, че ако се докажат твърдение за език на омразата заради българското самосъзнание на пострадалия, то "случилото се ще представлява опасен рецидив и ще настояваме по всички възможни международни канали престъплението да бъде щателно разследвано, а виновниците - наказани с цялата строгост на закона".