Европа

Украинските сили са освободили общо 7 населени места (Обновена)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украинските сили си възвърнаха контрола върху още три села на изток. Така отвоюваните от началото на контраофанзивата населени места са вече седем, заяви украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр. Ожесточените боеве на фронта продължават. Рано тази сутрин в цяла Украйна беше обявена въздушна тревога.

Контраофанзива според Франция може да продължи месеци наред.

 

Сраженията са тежки, но ние се движим напред, това е много важно. Благодаря на нашите момчета за всяко украинско знаме, което сега се връща на полагащото му се място в селата на новоосвободената територия.

Володимир Зеленски, президент на Украйна  

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Ганна Маляр заяви, че седем населени места са освободени в южните Запорожка и Донецка област, в близост до три села, отвоювани в неделя. Площта на територията, върната под контрол, възлиза на 100 кв. км, добави тя.

Междувременно украинското министерство на отбраната съобщи, че силите му са напреднали "с 250 до 700 метра" в източната част на град Бахмут. Украинските сили постигнаха напредък в западната част на Донецка област и западната част на Запорожка област, който руските източници потвърдиха, но се опитаха да омаловажат, заяви базираният в САЩ Институт за изследване на войната в аналитична бележка.

През нощта в цяла Украйна беше обявена тревога за въздушно нападение. От началото на руската агресия Кремъл тероризира с тази заплаха украинците. Сигналите са подадени минути преди 4:00 ч. местно време..

Най-малко трима души са убити и 25 са ранени при извършения тази нощ руски ракетен удар по град Кривой Рог. Унищожена е 5-етажна жилищна сграда. Все още има хора под руините, съобщи областният управител на Днепропетровска област Сергий Лисак. По думите му 4 души са били ранени на друго място в града.

Нападението срещу родния град на президента Володимир Зеленски е поредното кръвопролитие във войната на Русия срещу Украйна, която продължава вече 16-и месец. Руските убийци продължават войната си срещу жилищни сгради, обикновени хора и градове, написа украинският президент Зеленски в социалните мрежи.

Представители на украинската армия заявиха, че силите за противовъздушна отбрана са унищожили всички руски ракети, насочени към украинската столица Киев.

Кметът на Харков заяви, че руски дронове са поразили гражданска инфраструктура, но засега няма информация за жертви.