Европа

Киев твърди, че са освободили села в Донецка област

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украйна съобщи, че е освободила села на фронтовата линия. Киев си е върнал контрола над три села в югоизточната част на страната при първите победи на дългоочакваната контраофанзива. Кадри в социалните медии показват как украинските войски празнуват в съседните селища Благодатне и Нескучне в Донецка област.

Украинските сили съобщават, че са постигнали известни териториални придобивки на фронта в югоизточна Украйна.

Те са превзели село Благодатне, което е първото отвоювано селище, за което се съобщава от началото на контраофанзивата срещу руските войски. Войниците издигнаха синьо-жълтия флаг на страната над новоосвободеното село. 68-ма украинска бригада заяви, че малко селище на фронтовата линия в част от окупираната от Русия източна Донецка област е било превзето, а руски войници са били взети в плен. В него са живели 1000 души преди войната. „Виждаме първите резултати от контранастъпателните действия", заяви украинският военен говорител Валерий Шершен.

По-късно бе съобщено и, че селата в Донецка област – Нескучне и Макариука също са били отвоювани. До момента няма коментар от руските военни. Село Лобкове в Запорожка област също е превзето от украинците, твърдят блогъри с контакти на бойното поле. Вече няколко дни украинските въоръжени сили извършват големи атаки в Донецка и Запорожка област, за да освободят окупираните там територии. Руските войски са изтеглили бойни части от Херсонска област, за да подсилят контингентите в други части на фронта, например в Запорожка област и в Бахмут в Донецка област.

Междувременно основателят на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че бойците му няма да подпишат нов договор с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Така той публично отхвърли опита на министерството на отбраната да подчини неговата частна военна компания. Той неведнъж е обвинявал руското военно ръководство в "предателство", тъй като според него те не успяват да водят правилно войната в Украйна.