Европа

Замърсени с нефт и пестициди води застрашават крайбрежието на Румъния

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Вълната, пълна със седименти, мазут и други неизвестни вещества, ще навлезе в наши, румънски води, в рамките на 7 до 10 дни. Входният пункт е Сулина, след това идват Наводари, Констанца, Ефорие, курортите на юг Мангалия, Вама Веке, след което вълната отива към България. Въпрос на време е и всичко зависи от теченията и скоростта на вятъра в този момент.

Когато тази вода пристигне, замърсена със седименти и хранителни вещества, тя ще достигне северната част на бреговата линия, устието на река Дунав, Чилия, Сулина, Свети. Георге. След това, както можем да видим и в случая с Дунав, седиментите се пренасят от течения на юг от бреговата линия. По същия начин замърсената вода от Украйна ще се смеси с тази от Дунав и ще се насочи на юг от брега. Тези вещества ще стимулират водораслите от фитопланктона, ще генерират еутрофикация, ще има намаляване на качеството на водите за къпане, вероятно намаляване на солеността. Ще имаме мътна вода, зелена или кафява, в зависимост от вида, който ще се размножава.

Флорин Тимофте – Национален институт за морски изследвания и развитие

Наблюдаваме водата за къпане и подготвяме процедури за засилване на наблюдението. Трябва да имаме много ясна представа за качеството на водата.

Кристина Михаела Шипор – Дирекция за обществено здраве в Констанца

Засега здравните специалисти не могат да кажат дали достъпът до румънското крайбрежие ще бъде ограничен. Всичко зависи от резултатите от водните проби. Румънците, които плажуват, чакат какво ще кажат властите.

Властите в Одеса вече са предприели мерки. Хората не трябва да влизат в морето, а някои плажове са затворени.