Европа

Експерт: Инцидентът с язовир Каховка ще се отрази на няколко поколения

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Срутването на стената на язовир Каховка бързо се превръща в дългосрочно бедствие с недостиг на питейна вода и хранителни продукти. Напоителните канали на фермерите в Херсонска област пресъхват в началото на сезона, а животните във водата умират. Десетки хиляди трябваше да напуснат разрушените си домове.

Щетите са видими и от Космоса - обширни площи са потънали във вода, а според експерти негативният ефект от това ще се отрази на няколко поколения.

 

Последиците ще бъдат за нашите деца и внуци, точно както сега не предците ни, а ние изпитваме последиците от катастрофата в Чернобил.

Катерина Филюта, експерт по околна среда

Наводнението влияе и на поведението на животните в района.

 

Например ако тази зона служи за гнездене на колония от даден вид птици, е възможно да възстановят колонията, чак когато водата се отдръпне, в рамките на 7 до 10 години. А когато става дума за унищожени екосистеми, като например пясъчните екосистеми, които са били на наша територия, възстановяването може да отнеме десетилетия.

Катерина Филюта, експерт по околна среда

Скъсването на стената на язовира беше определено като една от най-големите екологични катастрофи в Европа от десетилетия. Русия и Украйна взаимно се обвиняват, че са взривили водния басейн, което доведе до изтичането на десетки тонове вода

Каховка се простира по поречието на река Днепър на близо 2000 кв. км и е най-големият по обем украински язовир. От повече от година е под руски контрол, а Днепър стана част от фронтовата линия между Русия и Украйна.