Европа

Доброволци раздадоха над 20 000 литра питейна вода в Херсон

От Ирина Иванова Ирина Иванова Журналист

Доброволци от хуманитарна организация "Хора в нужда" разтоварват хиляди литри питейна вода в село Новокаири в Херсонска област, която беше засегната от наводнения след атаката срещу язовир Каховка. В няколко населени места екипът раздаде над 20 000 литра бутилирана вода.

Тази международна неправителствена организация работи в Украйна от 2003 г. Започна хуманитарна дейност в източната част на страната след руското анексиране на Крим през 2014 г.

С 10 офиса, 4 големи склада и 500 сътрудници в Украйна те осигуряват питейна вода в опустошения от наводненията район, където чистата вода не достига. 

Нашата помощ е насочена към десния бряг. На левия бряг, където има голяма нужда, за съжаление нямаме достъп. Руските власти няма да ни позволят да работим там, както и на други хуманитарни организации.

Петър Дербохлав, регионален директор за източното партньорство и Балканите

Въпреки усилията, е необходима много повече чиста вода. По оценки на областната администрация на Херсон всеки ден са нужни около 500 000 литра.

Хората използват всички възможни средства, за да пренасят вода до домовете си.  Според местните власти е необходимо да се изчака няколко дни, за да спадне водата, да се разчисти районът от мините, които водата е освободила. Едва тогава ще се разбере какво е най-необходимо. Именно това ще се опита да осигури друга организация "Един на хиляда" и то възможно най-бързо.