Култура

Цветовете на Индонезия: Националната галерия получи традиционен батик като дарение

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Няколкометров батик, изрисуван с пъстри цветя и втъкани златни нишки, получи като дарение Националната галерия „Квадрат 500“. Подаръкът дойде от посолството на Индонезия в София на специална церемония. Той е част от личната колекция на един от най-популярните индонезийски дизайнери, а от днес вече е част от постоянна експозиция на галерията посветена на азиатската република.

 

Церемонията за дарение е дългогодишна традиция в културния обмен между България и Индонезия. Тази година индонезийското посолство у нас дари батик от личната колекция на един от най-успелите и популярни дизайнери Иуан Тирта.

 

Батикът е признат от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Той е признат както в Индонезия, така и от световната общност. За нас батик не е само наследство, то е част от нашето ежедневие и част от самите нас. Ето защо културният обмен между Индонезия и България е толкова важен, за да предадем правилното послание към българското общество.

Иуан Богананта – посланик на Индонезия в България

Батик е техника в индонезийското изкуство и обработка на текстил, при която се използва восък за рисуването и боядисването на картини и тъкани. Техниката се предава в семействата от поколение на поколение.

 

Батикът е изкуство, което е в кръвта и в душата на Индонезия. Освен че различните острови имат различни батици, различни дизайни, те имат предпочитания и към определени гами. По-ярки, по-пастелни. Освен това символите вътре са много отделни и много консервативни. Така че батиковите произведения са не само в музея, но и приложими като ежедневно облекло. Т.е. индонезиецът има този вкус да бъде облечен дори когато излиза с приятели или отива на гости, да бъде облечен в изискана риза с батиков мотив, жените в батикови рокли, дори децата също.

Александра Янева – уредник в Национална галерия „Квадрат 500“, отдел „Азиатско изкуство“

Голямото разнообразие от десени отразява различни влияния - от арабска калиграфия, европейски букети и китайски феникси до японски черешови цветове и индийски или персийски пауни. Освен облекло, от батик се изработва и текстил за бита.

 

Това обикновено са покривки за маса, които се използват при специални случаи, като голямо събитие. Всъщност по време на „Пуспауарна“ (музикален фестивал), преобладават орхидеите. Това са типични индонезийски цветя. Обсъждахме с куратора на Националната галерия, както и с посолството на Индонезия в България, за да подберем батикът който виждате представен тук.

Анастасия Рейна – куратор

В Националната галерия „Квадрат 500“ има постоянна експозиция, посветена на Индонезия. Първите дарове към нашата страна датират отпреди повече от 60 години. След известно прекъсване, традицията е възобновена отново.

 

Могат да видят около 50 артефакта от различни острови на Индонезия, събрали културното многообразие и етническата толерантност в дома на изкуството. Ние имаме маски от различни острови като Ява и Бали. Имаме бижута от различни острови като Суматра. Също имаме батикови произведения от столицата Джакарта във висок стил. Мога да кажа, че интересът е доста балансиран и мога да кажа че има интерес от три години насам, фокусиран специално към индонезийската колекция.

Александра Янева – уредник в Национална галерия „Квадрат 500“, отдел „Азиатско изкуство“

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.