Европа

Десетки хиляди поискаха оставката на Вучич в Белград

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Десетки хиляди хора се събраха за пореден път в центъра на Белград, настоявайки за оставката на президента на страната и намеквайки за "радикализация" на мирния протест. Те скандираха лозунги "Вучич да си върви".

Лидерите на протеста заявиха, че исканията им, които включват оставката на висши служители по сигурността и отнемането на лицензите на проправителствени телевизии, трябва да бъдат изпълнени до края на следващата седмица, или мирните протести ще приемат "нова форма".

Не уточниха обаче какво може да означава това.

 

Голямата трагедия и несправедливо прекъснатите детски мечти ни събраха. Събра ни борбата срещу насилието и несправедливостта, тази страна да стане безопасен дом за всички и никой родител да не се страхува, когато изпраща детето си на училище.

Ненад Маричич – актьор 

Тук съм за пети път, защото вярвам, че нещо трябва да се промени в тази държава. Много хора напуснаха Сърбия заради ескалиралата ситуация, затова смятам, че са необходими някои драстични промени.

Филип Петрович – демонстрант от Зренянин 

Въпреки обещанието на Вучич за предсрочни избори до края на годината, протестите в Сърбия не стихват. Петъчният бе шестият в Белград след масовите убийства.

Двете стрелби на 3 и 4 май шокираха страната, особено първата, при която непълнолетен тийнейджър уби деветученици и един пазач в училище в столицата.

Нов протест е планиран за следващата седмица - все по-засилващо се недоволство, което се очертава като най-голямото предизвикателство за Вучич, откакто е на власт.