Политика

Тагарев към посланика на Украйна: България подкрепя борбата за свобода на украинския народ

От Euronews България Euronews България
Tagarev Poslanik Ukraine Mod Снимка: Министерство на отбраната.

България подкрепя борбата за свобода на украинския народ и усилията за възстановяване на международния правов ред, както и стремежа към европейска и евроатлантическа интеграция на Украйна. Страната ни има принос в тренировъчната мисия на Европейския съюз за военно подпомагане на Украйна EUMAM.“

Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев на среща с посланика на Украйна Н.Пр. Олеся Илашчук. Информацията е от пресцентъра на военното министерство.

„Политическото ръководство на Министерството на отбраната се ангажира да задълбочи двустранното отбранително сътрудничество“, допълни още той.

На срещата, проведена в министерството, са били обсъдени възможностите за оказване на хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна.

Министър Тагарев е изразил загриженост за последствията от разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“. България има готовност да окаже съдействие за преодоляване на кризата, се казва още в съобщението.

Н.Пр. Олеся Илашчук е изказала благодарност за оказваната от България хуманитарна и военно-техническа помощ.

В срещата са участвали заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев, директорът на дирекция „Логистика“ бригаден генерал Митко Григоров и аташето по отбраната на Украйна полковник Дмитро Лукашук.