Общество

Проф. Спасков: Обвинението за източване на „Пирогов“ е празно

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Основната причина, за да има толкова големи загуби са несъответствията между себестойността на продукта, който дава болницата и цените, по които става разплащането от Здравната каса.

Това каза проф. Спас Спасков, бивш директор на „Пирогов“ по повод поредната смяна на директора на болницата и големите загуби. Според Сасков обвинението, че по време на Ковид пандемията болницата е източвала здравната каса, е празно, тъй като тогава не се е плащало на базата на извършената дейност, а на броя прегледи, извършвани предната година.

От вчера най-голямата спешна болница у нас отново е с нов директор. Почти 25 млн. лева загуби. На толкова се оценява финансовото състояние на „Пирогов“ в края на миналата година, а просрочените задължения към доставчици са за над 16 млн. лв., от тях 2 млн. са натрупани за една година. Това стана повод от поста си да бъде отстранен директорът проф. Иван Поромански. който се задържа на поста само година. Освен с адекватно разплащане на дълговете, според здравното министерство, професорът не се е справил и с проверка на медицински център в Царево, където е изнесена болнична техника от старото ръководство.

Поромански замести проф. Асен Балтов, който беше отстранен след одит от Здравната каса. Този одит установил, че болницата е източвала клинични пътеки и е извършвала други нарушения, за над милион лева.

Обвиненията към старото ръководство предизвикаха протести, а лекари застанаха зад Балтов и заеха категорична позиция, че клинични пътеки на са източвани.

Според данни на Здравното министерство „Пирогов“ е на загуба от 2017 година,  а загубите на болницата са над 3 млн. лв. Година по-късно – повече от 1,2 млн.лв. А през 2019 над милион. Само 2020 и 2021 г. Лечебното заведение е било на печалба, но парите не стигат за старите задължения. Това е и периодът на управление на проф. Балтов.

На 3-ти юни тази година здравният министър Асена Сербезова разпореди в болницата да влезе прокурист, който да изготви план за укрепване и намаляване на разходите. От четвъртък досегашният председател на борда на директорите  д-р Валентин Димитров е временно изпълняващ длъжността директор до провеждането на конкурс.

От 1990 г. Досега, болницата е имала деветима директори.