Общество

Николай Хаджигенов за новото мнозинство: Добрите сили се ожениха за лошите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Съществуващите формации какво направиха, освен че полегнаха на ГЕРБ и ДПС при първа възможност? Всяка партия може да си предложи неин член в комисията, но това гласуване (избирането на Делян Пеевски за член на комисията за промени в Конституцията – бел. ред.) е символно.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ адвокат Николай Хаджигенов – един от лидерите на движението „Ние идваме“, която предстои да прерасне в партия.

Готвим нов проект на промени в Конституцията. Основния закон не бих го дал на Делян Пеевски, но и на Христо Иванов, защото те нямат никаква представа какво ще се случи на практика, тоест дали техните предложения биха работили.

Според адв. Хаджигенов идеята главният прокурор да бъде разследван от Върховния касационен съд е недъгава и неслучайно в Европа я има само в Португалия.

„Пипането на Конституцията не е работа на един човек“, посочи той. По неговите думи по времето на управлението на четворната коалиция мнозинството е имало възможност да прокара част от необходимите промени в правосъдието, но не са го направили.

Вместо да правят съдебната реформа на Христо, те решиха да направят конституционната реформа на Христо. В правните среди ние ме в шок всичките. Можеш да промениш закона за МВР да разследваш главния прокурор, можеш да промениш Закона за съдебната власт, не го правиш. Можеш да промениш НПК в тази посока, не го правиш. По простата причина, че не знаеш и не ти стиска.

„Добрите сили се ожениха за лошите сили“, каза още адв. Хаджигенов.

Главният прокурор въобще не трябваше да бъде назначаван, посочи той. Според него Гешев е дал хиляди основания да бъде премахнат, всяко негово действие или бездействие.

Целия разговор вижте във видеото.