Euronews Primetime

Кореспондентите на Euronews от Албания и Сърбия за настроенията там по повод на РСМ

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Ден след като Албания и Северна Македония не получиха зелена светлина за преговори, министър-председателят Рама влезе в задочен сблъсък с българското външно министерство. В туитър премиерът Рама заявява, че България иска да реши двустранните въпроси, използвайки процеса на разширяване като инструмент за отвличане на две страни от НАТО! Премиерът завършва реакцията си с думите: "Не съм съгласен с това: Премахнете ветото или ме изтърпете”, предаде Ексиола Шеху от Euronews Албания.

Сърбия заяви, че е готова да се присъедини към този тип общност, пък съобщи Теодора Василевич от Euronews Сърбия. На пресконференцията присъства и министър-председателят на Албания Еди Рама, който също каза, че страната му е готова за интеграция в подобен съюз. Можем да чуем различни идеи и степени на готовност от тези две държави, но Сърбия и Албания са готови за влизане в европейска политическа общност, за разлика от Северна Македония, която все още не е.

Вчера сутрин се проведоха разговори с лидерите от Западните Балкани, но следобедът основна тема беше даването на Украйна и Молдова статут на кандидат-членки. Имаше обаче и разговори за Европейската политическа общност, които представляваха възможност да се очертае някаква рамка и граници на тази Европейска политическа общност, например как ще функционира, кой ще вземе участие в нея.. Изразиха и идея, че сега не е време за разширяване, но не става дума и за някакъв вид заместване на Европейския Съюз. В тази политическа общност могат да се присъединят държави, които не са членки на ЕС, но част от Европа. Идеята е да преминат през някакво развитие, преди да влязат в Съюза.