Политика

Явор Божанков: Пеевски е стратегически ход на ДПС. Но грешен стратегически ход

От Марина Матева Марина Матева Водещ

В свободна европейска държава никой не може да спира друг да говори и да заплашва с насилие ако се състави правителство, аз ще се потърся правата в съда. Това каза в студиото на Euronews PrimeTime депутатът от парламентарната група  на ПП-ДБ Явор Божанков.

Ще продължа да работя в парламента както и досега, но днес предложихме промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Направихме и една заявка, че нашата група поема ангажимента да съблюдава този правилник, защото всичко, което се случи беше в отговор на атаки срещу нас, каза още депутатът.

Ако не покажем на българските граждани, че въпреки различията, можем да съжителстваме и да разговаряме в рамките на процедурите и на закона, това ехо от парламента се пренася и в обществото. Това може да има неконтролируеми последици, отговорността е огромна.

По думите му подкрепата на ДПС за правителството на Николай Денков, дошла от двама знакови депутати – Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, е опит за дебат.

Те казаха, че това е подкрепа за конституционната реформа и направиха следваща стъпка, като предложиха за член на комисията по Конституционни въпроси Делян Пеевски. Това според мен е техен стратегически ход да се върнат към дебат, към някаква форма на разговор, но е грешен стратегически ход.

Според Явор Божанков Христо Иванов го е обяснил добре – като човек, полагал с години усилия за съдебна реформа, той има място и заслуги да бъде в тази комисия. Като политически лидер обаче би я натоварил с твърде много емоция и затова по думите му Иванов се е отказал да влезе в комисията. Това е верният път, защото в тази комисия не се търси обикновено мнозинство от 120 души, а мнозинство от 2/3 или 160 души. Според Божанков при ДПС този ход е непродуктивен, но и действията на останалите партии могат да бъдат определени така.

Колегите от ИНТ казаха, че подкрепят кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на тази комисия с единствения мотив да гледат сеир. Възраждане обявиха, че щели да участват в разговор за конституционна реформа, но ние да решим дали искаме подкрепа от тях или от ДПС. Не знам каква е позицията на БСП, но дотук виждаме, че няма сигнали, че другите осъзнават колко сериозна и важна тема е това.

По думите на Божанков от ПП-ДБ ще потърсят за разговор и останалите парламентарни сили, защото много от тях имат готови проекти за промяна в Конституцията от предишни парламенти.

Цялото интервю гледайте във видеото.