Свят

ОИСР прогнозира скромен икономически ръст от 2.7% през тази година

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
OECD

Предпазлив оптимизъм за глобалния растеж, въпреки изключително сложния международен контекст.
Това е заключението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в последния преглед на перспективите пред икономиката. След три години, белязани от поредни кризи, от пандемията от COVID-19 до войната в Украйна, световната икономика е в режим на бавно и несигурно възстановяване, както през тази, така и следващата година.

Глобалната икономика започна да се подобрява. Прогнозираме възстановяване през 2023 и 2024 г. Въпреки това, сега възстановяването е твърде ниско (за) глобален растеж. Икономическите индикатори показват известно подобрение.

Матиас Корман – генерален секретар на ОИСР 

Подемът обаче остава крехък. Рисковете вървят надолу. Предстоят ни значителни политически предизвикателства. Има несигурност, причинена от глобалното въздействие на продължаващата агресивна война на Русия срещу Украйна, както и други геополитически напрежения.

Ръст на глобалната икономика с 2.7 на сто тази година, прогнозира ОИСР – но показателят е под нивото 3.4 на сто, наблюдавано през седемте години преди пандемията.

За силен и устойчив растеж предстои „дълъг път за изминаване“.

Организацията посочва още, че по-високите лихви ще натежат върху растежа и пазарите, докато инфлацията продължава да се отразява неблагоприятно върху разходите на домакинствата.