Свят

Путин призова за по-тясно сътрудничество в БРИКС

От Euronews България Euronews България

На виртуалната среща на върха на страните от БРИКС не се каза почти нищо за войната в Украйна, но бяха отправени остри критики към Запада, особено от страна на Китай и Русия.

Заради западните санкции, Владимир Путин призова групата, която включва още Бразилия, Индия и Южна Африка, да си сътрудничи по-тясно.

Само на основата на честно и взаимноизгодно сътрудничество можем да търсим изход от кризисната ситуация, която се разви в световната икономика поради недомислените, егоистични действия на определени държави.

Владимир Путин, президент на Русия 

Путин даде индикации, че се стреми към създаване на противотежест на западните съюзи чрез БРИКС, която да надхвърли икономическото сближаване.

Убедени сме, че сега, повече от всякога, е необходимо силно ръководство на БРИКС, за да развие обединяващ курс към формирането на една многополюсна система от междуправителствени отношения.

Владимир Путин, президент на Русия 

Във встъпителното си слово на срещата на върха президентът на Китай Си Цзинпин критикува западните санкции срещу Русия, но не и самата Русия заради инвазията в Украйна.