Общество

Минималната работна заплата остава 780 лв., депутатите отхвърлиха увеличението ѝ до 890 лв.

От Euronews България Euronews България
Pari Portfeil Portmone Banknoti Moneti BGNES Снимка: BGNES

Парламентът отхвърли предложението на БСП за увеличение на минималната работна заплата от 1 юли. Предложението на вносителите беше минималното трудово възнаграждение да се вдигне между 850 и 890 лева.

Против това предложение гласуваха 124 депутати гласуваха "против", а "за" - 22, въздържаха се 31. "Възраждане" не участваха в гласуването. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ гласуваха "против".

Според вносителите на предложението, минималната работна заплата трябва да се определя в размер на 50 на 100 от средната брутна заплата за страната за период от 12 месеца, но считано от 1 юли. БСП аргументираха промените с нуждата от подкрепа на доходите на гражданите, както и растящите цени и инфлацията.

Според Корнелия Нинова, десните партии защитават работодателите и бизнеса и днес ясно се е видяло разграничението - лявата партия, която защитава работниците и десните които говорят за капитал. Мнозина работодатели плащат под масата, вдигането на минималната работна заплата и вкарването на тези сиви пари в официална минимална заплата намалява сивия сектор, повишава вноските в НОИ и НЗОК и по този начин ще се изсветли сивия сектор", аргументира се Нинова.

Според Тома Биков от ГЕРБ-СДС обаче сметката за такова увеличение ще се плати от работещите.