Свят

Политици и бизнес търсят баланса между печалбите и отговорностите в Зелената седмица

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

ЕС организира всяка година Зелена седмица, за да постави акцент върху проектите си в областта на климата. ЕК стартира двудневни дискусии и конференции в Брюксел под мотото: „Постигане на въглеродно неутрален свят“. Политическите лидери подчертаха необходимостта от промяна на манталитета и от ангажиране на гражданите.

 

Не сме направили достатъчно. Като лидери трябва да се задълбочим върху регионите и градовете, да говорим с нашите граждани. Защото понякога говорим в технически термини, а хората не им обръщат внимание. Трябва да приспособим нашето говорене спрямо тяхното ниво на възприемане и всеки аспект от живота им.

Емил Бок – кмет на Клуж-Напока, член на Комитет на регионите

Бизнесът също има солидно присъствие, за да защити баланса между печалбите и ангажиментите за климата.

 

Не ми харесва да прехвърлям отговорността върху потребителите. Харесва ми да поемам пълна отговорност. Нашата роля е да помогнем на хората да имат по-отговорно потребление, защото това е всичко, което ни трябва. Обществото не се е адаптирало към това.

Изабел Гудер – мениджър устойчиво развитие в компания за спортни стоки

За ЕС е важно не само степенуването на ангажиментите, но и задаване на скоростта, с която обществото да постигне въглеродна неутралност.