Политика

От ДПС: Подкрепа само за конституционна реформа. За кабинета - не (Допълнена)

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Не подкрепяме кабинета, подкрепяме само конституционната реформа.

Това обяснение даде депутатът от ДПС Делян Пеевски за факта, че само двама депутати от движението подкрепиха избора на кабинета "Денков-Габриел". Оказа се, че тези двама депутати знаково са именно Пеевски и лидерът Мустафа Карадайъ. Останалите членове на парламентарната група не участваха в гласуването.  

На настойчивите въпроси какъв точно знак дават с това, Мустафа Карадайъ отговори:

"Отговорът е заявка за нашето поведение в комисията по конституционни въпроси. Ние заявяваме, че ще бъдем проактивни. И ще ви припомня, че само ние имаме представен проект за промени в конституцията, представен пред вас, пред Венецианската комисия, в Европарламента, пред комисаря по правосъдие в ЕК, на всички парламентарни групи. Така че ние ще работим проактивно в тази посока да се случат промените в конституцията и да се осъществи реформата в правосъдната система".

Стана ясно, че за тази цел именно Карадайъ и Пеевски ще бъдат представителите на ДПС в парламентарната комисия, която ще се захване с конституционната реформа. 

"Ние заявихме, че 49-ото НС има много важна задача – да направи съдебна реформа. А тя не може да се случи без промени в конституцията. А пък те без ДПС не могат да се случат", заключи Карадайъ. 

Съдебната и конституционната реформа са приоритети, които многократно бяха изтъквани и от участниците в новото мнозинство - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Участието на Делян Пеевски в този процес обаче стана така активно през изминалите няколко парламентарни дни, предшестващи избора на правителството днес. 

 

По-късно ДПС внесе и проект за решение, с което да замени свой представител в пармалентарната Комисия по конституционни въпроси - на мястото на Гюнер Ахмед да влезе Делян Пеевски.

 

Делян Добрев ще държи кабинета "под око"

Докато в зала колегите на Делян Добрев се надпреварваха да аргументират защо кабинетът „Денков - Габриел“ е нужен на държавата и трябва да получи "да", Делян Добрев натисна червения бутон и каза "не". И веднага се похвали с пост във Фейбук.

"Гласувах "против" защото продължавам да смятам, че ПП са сбирщина от измамници, жадни за власт. Чакам с нетърпение да гласувам "за" при първият вот на недоверие към това правителство... И ми се струва, че този момент ще настъпи доста бързо!", написа Делян Добрев.

На живо Добрев не използва същите епитети и определения, но се закани да държи новото правителство под око.

"Ще следя всеки изхарчен лев и всяка една тяхна стъпка, гласувах против, защото ПП са силно неподготвени хора", категоричен бе той.