Общество

Дежурният чиновник в община Дупница издал смъртния акт на Ангел Христов през уикенда

От Euronews България Euronews България
Galevi1 BGNES "Братя Галеви". Снимка: БГНЕС, архив.

Дежурният за уикенда в община Дупница е издал смъртния акт на Ангел Христов. Това е станало при предоставяне на необходимите документи – съобщение от медицинско лице и документ за самоличност, каза пред БНТ кметът на Дупница Методи Чимев.

Той не коментира защо смъртният акт на Христов е издаден в Дупница, а не от Сапарева баня, на чиято територия е село Ресилово - където е констатирана смъртта на Ангел Христов.

Кметът на село Ресилово Мариана Доцина отново заяви, че с нея не се е свързал никой и няма представа кой и как е издал документа. Тя подчерта, че е виждала т. нар. братя Галеви само на снимка.

Междувременно се очаква днес да излязат резултатите от аутопсията на Христов. Тя трябва да установи причините за смъртта на издирвания с червена бюлетина бизнесмен. По първоначална информация няма данни за насилствена смърт. Твърди се, че той е починал от инфаркт.

Самоличността му бе потвърдена с ДНК текст. Ангел Христов трябваше да бъде погребан още в неделя, но часове преди това разследващите спряха ритуала, а тялото бе изпратено за експертизи в София.

Големият въпрос е как Христов е минал границата, без да бъде арестуван. МВР проверява включително дали влязъл жив в страната, както и дали другият „брат“ Пламен Галев също е на територията на страната.

Ангел Христов и Пламен Галев бяха осъдени през 2012 година за рекет и изнудване, но излязоха извън страната преди да изглеждат присъдите си за ръководене на организирана престъпна група.

Оттогава те са обявени за международно издирване с червена заповед на Интерпол.