Общество

Николай Христов, журналист: Трябва да се изясни откъде идва Ангел Христов и защо се е върнал

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Трябва да бъде изяснено откъде идва този човек. И какво го е накарало да се върне в държава, където трябва да излежи ефективна присъда.“

Това каза за Euronews Bulgaria журналистът от БНР Николай Христов относно обстоятелствата около смъртта на Ангел Христов.

„Дали този човек е бягал от нещо, дали там, където е бил, се е случило нещо, което е застрашило сигурността и живота му – това трябва да бъде изяснено. Но лично според мен, няма да стане ясно“, допълни той.



Ето какво още сподели журналистът:

Има много неясноти около цялата история. На първо място, кога Ангел Христов е влязъл в България и откъде е влязъл. Това, което знам от мои източници е, че вече са прегледани камерите на летищата в България и не е установено човек с такава визия и профил да е минавал през тях. Най-вероятно остава версията за влизане през „зелена граница“.

Има и един друг въпрос: говореше се, че „братя Галеви“ се намират или в ЮАР, или в Дубай. Оттам няма как с автобус или пеша да стигнеш до България, т.е. станало е със самолет. Как е минал през всички тези летища?

Остава вариантът да се е движел с фалшиви документи. Има и възможност да е влязъл мъртъв, но това трябва да стане ясно от аутопсията – тя трябва да установи кога е настъпила смъртта.

Обяснението на негови близки пред полицията е било, че той е влязъл на 1 юни, и почти веднага след това е починал. Ако той се е върнал след малко повече от 10 години в България, въпросът е защо? Защото тук го грози една петгодишна присъда. Която е можела да бъде и увеличена заради бягството му от закона.



Цялото интервю вижте във видеото.