Общество

Тихомир Безлов: Без медицинска експертиза няма да знаем какво се е случило с Ангел Христов

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Вероятно важното е, че подобно на Къро, един човек от ъндърграунда вече не е между живите, няма влияние върху нашия свят. Важно е и какво точно се е случило с него. Но ние в момента знаем колкото министъра. Докато не получим медицинската експертиза, няма да знаем той тук ли е починал, от какво е починал...“

Така Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията коментира ситуацията около смъртта на Ангел Христов – единият от „братя Галеви“.



Ето какво още каза той:

Ако можехме да правим сложни медицински експертизи, вероятно в неговото тяло има достатъчно доказателства дали той е живял в България или извън България. Има такива лаборатории по света, ние, според мен, нямаме. Нека да видим, може да има нова частна инвестиция, която да даде тази възможност, но се съмнявам.

Аз съм скептичен, че ще има резултат. Интересно е какво ще се случи с вътрешното разследване в МВР – да се изясни, ако той действително е починал в България, как точно е влязъл.

Другата голяма тема е, че за 11 години, откакто „братя Галеви“ изчезнаха, нашите служби и органи за сигурност не предложиха никаква достоверна информация. Ние само предполагахме, имаше слухове къде се намират – спекулираше се, че са в Дубай, в ЮАР, в Гърция, дори, че си живеят тук, в България. Но всичко това беше в рамките на клюките.

Ангел Христов е един от малкото известни лица в криминалния свят, който е осъден.

Братя Галеви“ станаха много известни заради разследвания на българските медии. Токова известни, че чужди медии, чужди политици ги превърнаха в тема за ЕС по времето, когато България влизаше в Евросъюза.

 

 

Цялото интервю вижте във видеото.