Добро Утро, Европа

Македонски дипломат: Ще имаме позитивно решение до седмица

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Положението е доведено до много сложна ситуация в момента. Всяко поругаване на паметници е лошо и не допринася за развитие на процеса. В Македония това го правят доста маргинализирани групи, които се опитват да изкарат дивиденти на политическата сцена.

Това коментира пред Euronews Bulgaria Игор Есмеров, бивш посланик на РСМ в Унгария. От това поведение няма полза нито Македония, нито България.

Ние, обикновените граждани не знаем за какво се отнася френското предложение, но мисля че до края на седмицата ще сме свидетели на позитивно решение с малки отстъпки от двете държави. Ако сега няма решение по спора, той ще остане замразен още поне една година, което е лошо за процеса на европейска интеграция, когато в периферията на Европа има война. Всяко отлагане на европейската интеграция само дава възможност за разгръщане на такива проблеми и в други места на Европа.

Проблемът е повече от субективен характер. Определени кръгове с Скопие изпадат в истерия на всяко предложение, конкретно сега идващо от Франция. Няма полза от такава истерия, коментира дипломатът.