Свят

Джо Байдън подписа законопроекта за повишаването на дълга на САЩ

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Джо Байдън подписа законопроекта за повишаване на тавана на дълга. С това американският президент сложи край на опасенията, че САЩ може да претърпят първия фалит в историята си. 

В профила си в Twitter държавният глава заяви, че работата по стабилизиране на икономиката продължава.

 

Подписах двупартийното бюджетно споразумение, което предотвратява първия по рода си дефолт и същевременно намалява дефицита, опазва социалното и здравното осигуряване.

Джо Байдън, президент на САЩ

Според документа досегашният таван от 31,4 трлн. долара се премахва до януари 2025-а, за да може правителството да продължи да тегли заеми и през новата финансова година. Така се избягва т.нар. дефолт. При подобен сценарий страната спира да изплаща задълженията си.

До премахването на тавана се стигна след дълги преговори между републиканците и демократите. Промените бяха гласувани в американския Конгрес навреме, преди 5 юни, когато финансовото министерство на САЩ алармира, че страната ще изпадне в неплатежоспособност.

Заради тази несигурност агенция Fitch започна да обмисля понижаване на кредитния рейтинг на САЩ и го остави под наблюдение въпреки промяната в тавана на дълга.