Общество

Изнудване чрез снимки – сред най-големите опасности за децата в интернет

От Euronews България Euronews България

Изнудване чрез снимки е най-честият капан, в който попадат децата, когато сърфират в мрежата без контрол. Това отчитат експертите по киберсигурност.

Най-често, най-широкоразпространеното престъпление и у нас, и в световен мащаб е сексуалното изнудване. То започва в социалните мрежи с получаване на покана за приятелство от уж връстник, който всъщност е фалшив профил на сексуален насилник, който предизвиква детето. Този тип престъпници са умели психолози, които успяват да склонят детето да изпраща сексуални снимки, да извършва определени действия. С тези материали те го изнудват впоследствие за повече и повече сексуални материали, за да го изведат на улицата и да злоупотребят с него сексуално.

Явор Колев, експерт по киберсигурност

За да се намалят престъпленията, експертите съветват родителите да се обучат как да контролират децата си в мрежата, защото именно те са първата бариера.

Родителите от най-ранна възраст трябва да говорят за безопасността в интернет. Учителите трябва да коментират в часовете на класния, в часовете по информационни технологии различните типове опасности и начините, по които да се предпазват. Такива социални кампании, каквито прави и нашата застрахователна компания, също трябва да бъдат широко разпространявани, каза още Явор Колев.

Призовавам децата да споделят с родителите си, да има повече комуникация със своите родители, да не се притесняват и да не се страхуват. Също така освен с родителите си е добре да споделят и с учителите си, защото по-голямата част от времето, те прекарват със своите учители. А към родителите – не им забранявайте нищо, просто комуникирайте повече с тях и следете какво правят, допълни ръководителят на първата българска академия за обучения по киберсигурност Зоя Василев. 

Според киберекспертите ангажимент на цялото общество е да предпази подрастващите от опасностите в мрежата.