Общество

Експерт: Сексуалното изнудване е сред най-разпространените престъпления в мрежата

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Едно от най-разпространените престъпления в мрежата е сексуалното изнудване. За съжаление възрастта на децата, които имат достъп до мрежата пада, особено през последните 2 години на пандемия, когато целият живот на децата минаваше през интернет – и забавленията, комуникацията помежду им, и обучението, което насочи вниманието на сексуалните насилници към мрежата и тяхната активност се засили.

Това заяви експертът по киберсигурност и началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев в студиото на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria. Той подчерта, че тези сексуални насилници са много активни.

Родителите трябва много внимателно да създават доверителни отношения с децата си и да знаят какво правят децата в интернет.

По думите на експерта 95% от педофилите са мъже, обикновено между 20 и 50-годишни, самотно живеещи хора, но има семейни хора с деца, а професиите им са различни – от пилот на самолет, през инженер, до IT специалист.

Според Колев полицията разполага с необходимия инструментариум и текстове, които криминализират педофилията, но сред обществото и правоохранителните и правоприлагащи органи не се отдава необходимото значение на това престъпление.

„Това е една илюзия, че в интернет сме анонимни. Има достатъчно възможности да бъдат събирани електронно доказателства“, коментира експертът и посочи, че наказанието за педофилия е между 1 до 6 години лишаване от свобода.

„В много случаи ние родителите в забързаното си ежедневие нямаме време да обърнем внимание на детето и то намира внимание именно в мрежата и тези престъпници много умело успяват да ги манипулират и спечелят доверието им“, посочи Колев.

Целия разговор вижте във видеото.