Свят

Ердоган положи клетва за нов петгодишен мандат

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

С тържествена церемония във Великото национално събрание в Анкара турският президент Реджеп Тайип Ердоган положи клетва за трети мандат като държавен глава.

Ердоган получи документа, удостоверяващ победата му на втория кръг на президентските избори на 28 май, от временния председател на парламента Девлет Бахчели.

На инаугурацията са поканени представители на 78 държави - 21 държавни глави, 13 премиери, представители на парламентарно и министерско равнище, както и представители на международни организации, включително НАТО и Организацията за ислямско сътрудничество.

На церемонията присъства и българският президент Румен Радев. Сред държавните глави, поканени на встъпването в длъжност на турския президент, са президентът на Азербайджан Илхам Алиев, на Венецуела Николас Мадуро, на Косово Вьоса Османи, на Северна Македония Стево Пендаровски и др.

На церемонията присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

След полагането на клетва той положи венец в мавзолея на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, след което се отправи към президентския дворец "Бештепе", където участва в церемония с гостите на инаугурацията.

Ердоган спечели на 28 май балотажа на президентските избори с 52% от гласовете срещу кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу, а Републиканският алианс около неговата Партия на справедливостта и развитието получи стабилно мнозинство в парламента.

Ердоган удържа победа и в изборите от 2014 и 2018 г., а преди да стане държавен глава бе премиер на Турция в продължение на над 11 години.

Българския президент поздрави турския си колега за преизбирането му, като изрази увереност, че отлично развиващото се през последния период двустранно сътрудничество между България и Турция ще продължи да се надгражда още повече по време на новия мандат на турския президент.