Икономика

"Shapeshift Festival": За иновациите и отражението им върху всяка област от живота

От Диана Радева Диана Радева Водещ

"Shapeshift Festival" е поредица от събития, които изследват връзката между човечеството и иновациите. Изкуството, науката, политиката, любопитството и иновациите оформят и преоформят света, в който живеем. Фестивалът се провежда от 2 до 4 юни в НАТФИЗ. Повече по темата – от проф. Хенк Хукстра - космолог в Европейската космическа програма „Евклид“, и Елица Виденова - организатор на фестивала.

 

проф. Хенк Хукстра:

Тъмната материя лети в нашето тяло, обикновено, когато гледаме нещата вие ги виждаме, нея трябва да я разграничаваме косвено чрез гравитацията. Въпреки, че знаем, че има много планети, досега не сме видяли такива лично, това е нещо, което искаме да открием, но в космоса се случват неща, които дават своето отражение на Земята. Има различни начини да се изучава тъмната енергия, но я усещаме чрез гравитацията, тази тъмна енергия е там. Самият аз използвам по-различна техника. Тази енергия приема пространството около вселената и лъча, който преминава през нея започва да се огъва през нещо, което наричаме гравитационни лещи. То променя картината и ние можем да разберем каква е тази промяна.

В Европейската космическа програма "Евклид" ще се опитаме да видим как точно е нарушена тази картина на вселена и каква е формата на тези галактики. Ще разгледаме около 2 милиона галактики. Трудно е да се каже колко сме напреднали. По някакъв начин сме напреднали много през последните 100 години. Преди тях не знаехме нищо, дори не знаехме, че вселената се разширява. Сега знаем, че всичко се движи в нея. Всичко се променя непрекъснато, просто не на нашето човешко същество. Във времеви период 1000г. са нищо за вселената. Открили сме много, но и не познаваме още много, което трябва да бъде открито. Хем е вълнуващо, но и страшно. Все пак обаче имаме представа накъде да тръгнем. 

Аз съм отворен към хората и се вълнувам, че съм тук по покана на "Shapeshift Festival". Би било трудно да намерим извънземни същества. Сигналите, които бихме получили за извънземен живот, има още много години да се развива технологията, за да ги засечем.

Вселената е огромна, за да засечем нещо такова трябва и да е близо. Може да има такива в съседна галактика, но това е огромно пространство. Ние сме отдалечени от скоростта на светлината и бюджета си.  

 

Елица Виденова:

Това е международен фестивал. Събираме водещите фигури в техните области. Концентрирали сме се в области, които играят голяма роля.

Освен проф. Хукстра, който ще говори за науката и изкуството, по същия начин имаме гост от Франция, който ще говори за NFT изкуството и как дигиталните технологии променят начина по който възприемаме изкуството. Имаме испански тандем, които използват професионалния си опит за да творят, но го правят само със социални каузи.

Има доста продадени билети, има нужда от такива събития, защото тук ще се видят най-новите технологии и тенденции. 

 

 

Целия разговор вижте във видеото.