Общество

Паметник на загиналите в пандемията медици ще бъде издигнат в Пловдив

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Паметник на загиналите в Ковид пандемията медици да бъде издигнат в Пловдив. За това настояват не само лекари, но и хора на изкуството. Сред инициаторите са олимпийският ни шампион по плуване Таня Богомилова, актрисата Теодора Духовникова и д-р Дончо Дончев от ВМА.

По време на пандемията на работното си място, изправени срещу вируса загинаха над 90 медици. Минаха две години от края на кошмарния етап на пандемията. Най-много лекари загинаха в началото на тази криза, през 2020 г. и 2021 г., когато все още нямаше както достатъчно информация за самото заболяване, така и ваксини. През първата вълна нямахме достатъчно предпазни средства, а за втората вълна човешкия ресурс беше тотално изчерпан. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime д-р Дончо Дончев.

Бурена на забравата обаче активно започна да расте над всички тези хора и по тази причина решихме да създадем тази инициативa в Пловдив.

Д-р Дончо Дончев, ВМА

В инициативния комитет участват 34 души, повечето от които не са медици. Според д-р Дончев сред най-ощетените съсловия от пандемията са артистите и спортистите.

Според актрисата Теодора Духовникова темата за паметта през тези дни е изключително актуална и покрай наградата „Букър“, която Георги Господинов спечели. Важно е да говорим по-често за паметта. Това, което всички преживяхме беше много страшно, каза още тя.

В тези най-страшни мигове лекарите и сестрите бяха нашите ангели. Някои от тези ангели вече не са на тази земя. Хубаво е тази признателност да не остава там , в момента на нашия ужас. Това са едни войни на доброто, които винаги стоят на своя пост, да пазят живота.

Теодора Духовникова, актриса

Олимпийската шампионка Таня Богомилова разказа, че веднага се е съгласила да участва в инициативата, защото за нея лекарите винаги са били поставени на пиедестал.

Лекарите са хората, които дават живот, смятам, че са велики. Те взимат олимпийски медали всекидневно, борейки се за нашия живот.

Таня Богомилова, олимпийски шампион по плуване

И тримата участници в инициативния комитет се обединиха около това, че инициативата с поставянето на паметника за загиналите през пандемията медици ще е само началото на редица такива начинания.

Цялото интервю глдеайте във видеото.