Европа

Заради масовите стрелби: Пети пореден протест „Сърбия срещу насилието“ свиква опозицията в Белград

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Поредният протест “Сърбия срещу насилието” ще се състои тази вечер, когато се навършва точно един месец от масовата стрелба в училище в центъра на Белград. При трагедията бяха застреляни общо десет души, повечето от които деца.

Депутата от Народната партия Мирослав Алексич каза, че пред сръбския парламент ще бъде издигната трибуна, откъдето ще бъдат направени обръщения. След тях призоваваме гражданите да направят обръч около сградата на президентството, каза Алексич, като допълни, че всички протестиращи ще имат възможност да оставят послание за сръбския президент Александър Вучич. На предишните митинги, недоволните заявиха, че няма да спрат.

Ако не изпълнят исканията ни, няма да си тръгнем оттук. Ще бъдем тук, ако се наложи, всеки ден, всяка седмица. Но ако не изпълнят исканията ни, за Вучич няма да е важно, че 150 000 души остават на улицата независимо от времето.

Mилица Томич, протестиращ

Протестът, който ще бъде пети поред, ще продължи до 21 часа.

На 3 май в училище в Белград тийнейджър уби с пистолета на баща си осем ученици и охранител и рани още седем души. По-късно момиче почина от раните си в главата. Ден по-късно двадесетгодишен младеж стреля произволно по хора в две села южно от Белград, като уби осем души и рани 14.

Междувременно Делегацията на Европейския парламент, водена от Владимир Билчик и Матяж Немец, е в Белград 2 дни в рамките на нов кръг от парламентарния диалог, с който институцията подкрепя демократичните дейности в Сърбия, предаде белградската агенция Бета. Членовете на делегацията на ЕП положиха цветя пред училището, в което стана първата стрелба и отдадоха почит към жертвите на масовите убийства.