Европа

Крал Чарлз III пристигна в Румъния на първото си посещение след коронацията

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Британският крал Чарлз III е на първото си задгранично посещение след коронацията му на 6-ти май. Той беше посрещнат в Румъния с военни почести от държавния глава на страната Клаус Йоханис в президентския дворец в Букурещ. След столицата се очаква Чарлз да пътува до Трансилвания, регион, в който той притежава редица имоти и често е посещавал в миналото.     

ВИДЕО: Британският крал Чарлз III е на посещение в Румъния, което се превърна в първото му пътуване извън Обединеното кралство след коронацията му на 6 май.

Той беше посрещнат от президента Клаус Йоханис в президентския дворец "Котрочени" и му благодари за автентичното участие в опазването и насърчаването на културните ценности, отнасящи се до националната идентичност. Добре сте дошъл в Румъния, страната, към която развихте особена привързаност!", каза още Йоханис.

Дойдох в Румъния след толкова много години, защото се чувствам близък с румънския народ, заради страданията след Втората световна война. Особено искам да напомня на света за всички неща, които правят Румъния толкова специална страна. Нашите приятелски връзки днес са по-силни от когато и да било в историята и аз с нетърпение очаквам да изиграя своята роля за това те да станат още по-силни в бъдеще.

Крал Чарлз III

Британският монарх участва в среща с държавните органи, представители на гражданското общество и на дипломатическия корпус в Румъния.

Срещата в двореца "Котрочени" е единственото официално събитие от програмата на крал Чарлз Трети в Румъния, който се намира на частно посещение в страната. Според румънските медии посещението на британския монарх ще продължи 5 дни и ще завърши в трансилванското село Вискри, където той притежава саксонска къща от 18-ти век. Също там е базирана и основаната от него благотворителна фондация, която има за цел да подкрепя запазването на наследството и устойчивото развитие на Румъния.