Общество

Протест пред президентството в защита на парламентарната република със скандирания: „Тук не е Москва“ (Обновена)

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Протест се провежда пред президентството от 19:00 тази вечер. Мотото е "Защита на парламентарната република". Адвокат Емил Георгиев от инициатива „Правосъдие за всеки“, който е един от организаторите на днешното недоволство, заяви пред Euronews PrimeTime, че има системно несправяне с това да се формира правителство през последните две години и тази системност не се дължи само на слабостта на политическите партии.

 

Считаме, че президентът не създава впечатление на добросъвестен играч, изпълнявайки ролята си да способства съставянето на правителство. Мисля, че от началото на седмицата той много ясно го показа и не му се наложи и да се прикрие. Искаме да отправим едно предупреждение към обществото и да припомним, че според Конституцията си България е република с парламентарно управление, посочи още Георгиев.

Имам наблюдението, че политическата дестабилизация, когато няма редовно правителство и действащ парламент, определено не е в българския национален интерес, каза още Емил Георгиев.

Очевидно е, че президента Румен Радев прокарва руски интереси в България. Това каза депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков, които се присъедини към протеста. Според него особено ясно това се е видяло в последната му реч, която е била напълно несъвместима с президентската институция.

В тази реч имаше епитети, които са по-характерни за поезията, литературата и фейлетонистиката. Не мисля, че фокусът на този протест е оставката на Радев, фокусът е, че България е парламентарна република и подобна намеса не трябва да има. Тук е София, а не Москва и ние се намираме от правилната страна на историята.

Манол Пейков, ПП-ДБ

Страната ни има нужда от стабилност и редовно правителство, каза още Манол Пейков. Цената, която ние трябва да платим е много висока, но лошото е, че ние имаме само 63-ма депутати и нямаме истински приятели в парламента, категоричен беше той.