Общество

Натискът за реално правосъдие в България е вече много голям, смята анализатор

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Журналист

Трусовете през последните дни намалиха шансовете за съставяне на правителство, особено с първия мандат и извадиха на показ неща, които са публична тайна. Сега към политическата криза се добави и институционална криза. Това каза е ефира на Euronews Primetime политическият анализатор и бивш депутат Борис Станимиров.

 

Борисов е достатъчно опитен, за да си дава сметка, че това статукво и този триъгълник на олигархичния комфорт нямаше как да продължи вечно. Натискът за реално правосъдие в България е много голям. Рано или късно този цирей щеше да се спука и аз допускам, че в този случай той просто направи контролирано изпускане. Опита се да оглави реформата, вместо да стане нейна жертва.

Борис Станимиров, политически анализатор

В този момент пред Борисов и пред ГЕРБ стои избора дали да се включи в реална промяна на правосъдната система и в коригиране на тази слабост, която Конституцията има от самото си начало – безконтролната прокурорска власт, каза още Станимиров.

Скандалът с публичните обвинения в заплахи за убийство е огромен. Обществото е чувствително по темата сега, защото до момента тя беше по-скоро нишова тема и кауза за малки политически групи, каза още анализаторът.

Единственото разумно решение на тази политическа криза е непартиен кабинет, който да бъде пресечна точка и да е взаимно приемлив и за ПП-ДБ и за ГЕРБ-СДС. Немислимо е те да се подкрепят взаимно с политически фигури в кабинета. Компромисът, който трябва да се случи, е ГЕРБ да отстъпят и да разберат, че няма да се направи кабинет с първия мандат, а ПП да разберат, че няма да бъдат министри, каза още той.

Цялото интервю вижте във видеото